Responsible Care on kemianteollisuuden vastuullisuusohjelma. Vuoden 2019 tulokset kertovat pitkäjänteisen vastuullisuustyön tuottavan tulosta. Niin kasvihuonekaasupäästöt kuin työtapaturmien määrä laskivat. Yhä useampi yritys käytti tuotannossaan uusiutuvia raaka-aineita, ja tuotannosta poistuvien jätteiden määrä laski.
Tulokset
Hiilineutraali kemia
Kemianteollisuus teki vuoden 2019 alussa rohkean päätöksen. Tavoittelemme alan hiilineutraalisuutta Suomessa vuoteen 2045 mennessä. Kemianteollisuuden yritykset pyrkivät kohti hiilineutraalisuutta sekä hiilijalanjälkeä pienentämällä että hiilikädenjälkeä kasvattamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa oman toiminnan hiilijalanjäljen eli kasvihuonekaasupäästöjen pienentämistä. Se tarkoittaa myös hiilikädenjäljen kasvattamista asiakkaiden päästöjä pienentävillä tuotteilla ja ratkaisuilla. Tässä uusilla raaka-aineilla, teknologioilla ja kiertotaloudella on merkittävä rooli.




Energiankulutus
Responsible Care -ohjelmaan sitoutuneet yritykset ovat parantaneet energiatehokkuuttaan vuosien aikana pitkäjänteisesti ja useat ovat myös allekirjoittaneet kansallisen energiatehokkuussopimuksen.
Monet kemianteollisuuden prosessit vaativat kovan paineen ja korkeita lämpötiloja, mikä johtaa suureen kokonaisenergiankulutukseen. Suurin osa kulutetusta energiasta ostetaan energiantuottajilta, mutta osa energiasta tuotetaan myös itse.
2019 tulokset
Vuodesta 1995 energiankulutus suhteutettuna tuotantoon on vähentynyt 24 %. Vuonna 2019 26 % käytetystä energiasta oli sähköä ja loput muuta energiaa, kuten lämpöä. Kulutetusta sähköstä 24 % oli uusiutuvilla energialähteillä tuotettua. Kulutetusta muusta energiasta 7 % oli uusituvilla tuotettua.
vuodesta 1995
uusiutuvista energialähteistä


Turvallisuus
Turvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen on tuottanut pitkällä aikavälillä tulosta kemianteollisuudessa. Tavoitteena on jatkuva parantaminen kohti nollaa tapatumaa.
Vuodesta 1988 tapaturmat ovat vähentyneet 90 %. Kemianteollisuuden tapaturmataajuus on huomattavasti pienempi kuin Suomessa teollisuudessa keskimäärin. Aktiivisesta turvallisuusajattelusta kertoo myös jatkuvasti kasvava turvallisuushavaintojen määrä.
2019 tulokset
Responsible Care –ohjelmassa mukana olevissa yrityksissä tapaturmien taajuus laski 2 % vuodesta 2018 (vähintään kolmen päivän poissaolo, eli LTI3). Vastaavasti vähintään yhden päivän poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus (LTI1) laski 3 %. Neljänneksessä yrityksistä ei tapahtunut yhtään poissaoloon johtanutta tapaturmaa omalle henkilöstölle eikä urakoitsijoille. Vuonna 2019 läheltä piti -raportteja ja turvallisuushavaintoja tehtiin 2 kappaletta henkilöä kohden.
(LTI3) vuodesta 1988
(LTI3)
Työstä poissaoloon johtaneiden tapaturmien lukumäärä miljoonaa työtuntia kohden sekä menetetyt työtunnit miljoonaa työtuntia kohden


Kiertotalous
Kiertotalous on kemianteollisuuden keskiössä ja materiaaleja käytetään hyvin tehokkaasti. Käytetyt raaka-aineet eroavat toisistaan yhtä paljon kuin lopputuotteet, mikä kertoo alan monipuolisuudesta.
Viime aikoina jätteiden hyötykäyttö raaka-aineena toisissa prosesseissa sekä energiahyötykäyttö ovat kasvaneet. Näin ollen loppusijoitettavien jätteiden määrä on laskenut merkittävästi. Molekyylejä käytetään uudestaan ja uudestaan.
Vettä käytetään niin prosesseissa kuin raaka-aineena. Huomion kiinnittäminen vedenkulutukseen on entisestään tehostanut resurssitehokkuutta.
2019 tulokset
Resurssitehokkuus on keskiössä kemianteollisuuden yrityksissä, ja se kehittyy koko ajan. Vuonna 2019 50 % yrityksistä kertoi käyttävänsä kierrätettyjä materiaaleja tuotannossaan. Noin 1 % tuotannosta poistuvista materiaalivirroista oli ulkoisia sivuvirtoja ja jätteitä.
kierrätettyjä tai uusiutuvia
vuodesta 1995


Kasvihuonekaasupäästöt
Kemianteollisuuden kasvihuonekaasupäästöt jatkavat laskuaan, ala etenee kohti hiilineutraalisuutta. Koko Suomen kasvihuonepäästöistä kemianteollisuuden osuus on noin 5 %
Kemianteollisuudessa työtä hiilijalanjäljen pienentämiseksi tehdään kehittämällä prosesseja ja siirtymällä mahdollisimman vähäpäästöisen energian käyttöön. Alan tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä.
2019 tulokset
Töitä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi on tehty pitkäjänteisesti, ja vuodesta 1999 kasvihuonepäästöt ovat laskeneet 31 %. Vuonna 2019 suorat ja epäsuorat kasvihuonekaasupäästöt olivat 5,4 miljoonaa tonnia CO2e.
vuodesta 1999
vuodesta 2018